KYN mukana juhlimassa Minna Canthia Kansallisteatterin Suurella näyttämöllä

1.3.2019

Vuonna 2019 Minna Canth täyttää 175 vuotta – pääjuhlaa vietetään itseoikeutetusti Kansallisteatterin Suurella näyttämöllä 18.3.2019!

Pääjuhlan taiteellinen vastaava on Juha Hurme, joka työryhmineen esittää valikoiman katkelmia Canthin tuotannosta. Hurme lupaa ovelilla valinnoillaan muodostaa yllättävän kuvan kirjailijasta. Lisäksi illan ohjelmassa on Anna-Mari Kähärän säveltämä kantaesitys kahdelle kuorolle, KYN:lle ja Philomelalle. Teoksen tekstit ovat Canthin kirjeistä. Koreografian on tehnyt ja ohjannut Sonya Lindfors. Kuoroja johtavat Kaija Viitasalo (KYN) ja Marjukka Riihimäki (Philomela). Pääjuhla on kaikille avoin kansalaisjuhla, jonka järjestää Minna Canthin seura ry.

Pääosan tuotannostaan Suomalaiselle Teatterille eli nykyiselle Kansallisteatterille kirjoittanut Minna Canth (1844−1897) oli paljon muutakin kuin kuuluisa kirjailija: hän oli etevä yrittäjä, vähäosaisten puolustaja, järjestöaktiivi ja vaikuttaja. Hän tarkasteli yhteiskuntaa kriittisellä silmällä ja halusi parantaa sitä. Minna Canth tiesi, että ilman hyvää koulutusta on vaikea edetä elämässä, minkä vuoksi hän oli mukana edistämässä niin suomenkielistä koulutusta kuin tyttöjen mahdollisuutta käydä kouluja.

Juhla on loppuunmyyty, mutta sitä voi seurata suorana Yle Areenalla.

Liput 24 € lippu.fi