Äänessä Savoyn kantaesitysten säveltäjät

16.9.2014

KYN kantaesittää Mikko Hassiselta ja Jukka Linkolalta tilaamansa sarjat Valoja, varjoja -äänessä etninen jazz -konsertissaan 21.10.2014 klo 19 Helsingin Savoy-teatterissa. Molemmat sarjat edustavat etnistä jazzia. Etnisen jazz on KYN:n tilausteoksin luoma tyylilaji, jossa kansanperinteemme melodiset ainekset ja tekstit sekä nykyrunot yhdistyvät jazzrytmiikkaan ja -harmoniaan.

Mikko Hassisen Jos minä puhuisin sinulle on kolmen laulun sarja naiskuorolle, tenorisaksofonille, kontrabassolle ja lyömäsoittimille. “Jos minä puhuisin sinulle on sävelletty Virpi Stenlundin saman nimisen runokokoelman kahteen abstraktiin mutta tunnelmalliseen runoon, joissa omasta mielestäni pohjimmaisena tunteena on rakkauden kaipuu ja samaan aikaan siitä luopumisen pelko. Sävelkielen on tarkoitus ilmentää noita tuntoja, mutta myös luoda positiivisen odottava tulevaisuuden näkymä”, Mikko Hassinen kertoo teoksestaan.

Jukka Linkolan intiaaniheimojen lauluihin ja suomalaisiin loitsuihin säveltämässä a cappella -sarjassa Loitsut rytminen ilottelu ja ilmaisuvoimainen tulkinta saavat vanhat tekstit sykkimään niin, että ne tavoittavat nykykuulijan tuoreina tässä ajassa. Linkola itse kertoo sarjasta ja sen synnystä: “Olen vieraillut muutamia kertoja Michiganissa Lake Superiorin rannoilla. Seudulla asuneiden intiaaniheimojen lauluja ja loitsuja lukiessani mieleeni piirtyi mielikuvia, joissa rakkaus luontoon ja toisaalta hersyvään huumoriin ilmenivät tavalla, joka itsessään tuntui laululliselta. Toisaalta vanhoja suomalaisia loitsuja tutkiessani löysin teksteistä samoja piirteitä ja tietenkin vaikuttavan, ikiaikaisen oman kielemme. Olen pyrkinyt saamaan loitsujen sointiasuun leikillistä ja elämänmakuista ilmaisua sekä uutta raikasta äänenmuodostusta. Sekä tietenkin yksinkertaista ja korutonta kauneutta.”

Tämä on konsertti, jota et halua jättää kuulematta. Osta lippusi lippupalvelusta tai kuorolaisilta!